Biserica noua


Sfântul Nectarie de Eghina

                  Sfântul Nectarie s-a născut în orăşelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, de la 1 octombrie 1846, fiind crescut, împreună cu cei şase fraţi ai săi, în dreapta credinţă. La vârsta de 14 ani se îndreaptă spre Constantinopol, unde munceşte din greu pentru hrană. Singura lui mângâiere, după orele istovitoare de muncă era Sfânta Biserică. Remarcat de către conducătorii Şcolii Metocului Sfântul Mormânt, este angajat ca pedagog şi învăţător la această şcoală. Tot ca învăţător, începând de la vârsta de 20 de ani, îl aflăm şi în insula Hios. La 27 de ani îşi urmează glasul conştiinţei şi, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Mănăstirea Neea-Moni de pe această insulă. Ajutat de Dumnezeu printr-un om bogat, care era cucerit de viaţa sfântă dusă de tânărul Nectarie, el îşi împlineşte visul de a învăţa şi termină liceul în 1881.
                  Cu binecuvântarea Patriarhului Alexandriei, urmează Facultatea de Teologie din Atena. Reîntors în Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Tot atunci, Sfântul Nectarie tipăreşte mai multe cărţi de răspândire a dreptei credinţe. Trece prin toate treptele ierarhiei bisericeşti, fiind hirotonit episcop la 15 ianuarie 1889 şi numit mitropolit de Pentapolis. În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge, în cele din urmă, director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. În afară de formarea tinerilor seminarişti, s-a ocupat de creşterea duhovnicească şi închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic, după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria, şi întemeiază împreună cu un grup de ucenice, Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina.
                  După trecerea la cele veşnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir.
                  Canonizarea lui a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie, în calendarul grec şi  în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
                  Despre minunile săvârşite de Sfântul Nectarie în zilele noastre - mai ales vindecări de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la moaştele sale ori cu undelemn de la candela sa – s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care, au fost traduse şi în româneşte.
                  Biserica Ortodoxă Română a primit din partea Patriarhiei Greciei  o parte din moaştele Sfântului Nectarie în anul 2001. Aceste sfinte moaşte se păstrează la Sfânta Mănăstire Radu Vodă din Bucureşti, mănăstire care îl are ca protector pe acest sfânt începând din anul 2002. Stăreţia acestei mănăstiri o deţine, în prezent, Preasfinţia Sa Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Episcopiei Bucureştilor, pe care am avut ocazia să-l cunosc, fiindu-mi cel mai tainic sfătuitor în cele ale credinţei în Hristos Domnul nostru. Într-una din scrisorile Preasfinţiei Sale, am aflat, cu surprindere, de minunile care au loc în această Sfântă Mănăstire, unde se află racla cu sfintele oseminte ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, pe care mulţi bolnavi îl cheamă să mijlocească pentru sănătatea sufletească şi trupească a lor.
                  O minune deosebită pe care am aflat-o de la Mănăstirea Radu Vodă anul trecut vorbeşte despre vindecarea miraculoasă a unei femei bolnave de cancer de colon, în ultimul stadiu. Această femeie din Bucureşti, după spusele medicilor mai avea de trăit doar 2 săptămâni. Auzise de Mănăstirea Radu Vodă şi de faptul că acolo Sfântul Ierarh Nectarie prin sfintele sale moaşte vindecă aproape zilnic bolnavii care vin conştienţi fiind cu adevărat de faptul că minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui, tămăduindu-se de orice boală trupească şi sufletească. Această femeie a venit la mănăstire cu lacrimi în ochi şi a discutat cu stareţul mănăstirii Radu Vodă, care a mers cu ea în mănăstire în faţa baldachinului de argint poleit cu aur în care sunt puse şi azi sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie. Femeia avea la ea o seringă cu care îşi făcea injecţie când o apucau durerile groaznice ale cancerului. PS Sa Varsanufie Prahoveanul i-a pus ulei din candela sfântului în seringă şi i-a spus să se ungă cu el în zona unde avea cancerul, apoi a îndemnat-o să citească acatistul Sfântului în faţa Sfintelor Moaşte.
                  Această femeie a venit zilnic la mănăstire şi se ruga cu stăruinţă sfântului, şi trecând cele două săptămâni date de medici şi încă patru a venit din nou la mănăstire şi l-a căutat pe stareţul mănăstirii, pe PS Sa Varsanufie Prahoveanul, care a îndemnat-o să meargă la medic pentru a face o tomografie. La rezultat clar , minune dumnezeiască pe locul interior al rănii tumorale de 23 cm era doar o cicatrice cât un fir de aţă. Femeia se vindecase.
                  Vineri, 7 decembrie 2007 am fost la reşedinţa Sfintei Episcopii din Baia Mare şi am primit aprobarea din partea PS Sale Iustinian, episcopul eparhiot al Maramureşului şi Sătmarului ca Sfântul Ierarh Nectarie să devină al doilea ocrotitor sau hram al bisericii noastre, cinstit în egală măsură cu Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul în ziua sărbătoririi sale pe 9 noiembrie a fiecărui an indiferent de ziua când va cădea sărbătorirea lui. Aşadar Sfântul Ierarh Nectarie se va pomenii la sfintele slujbe ale bisericii alături de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul până la sfârşitul veacurilor indiferent de preotul care va sluji sau va veni ca şi paroh în parohie. Se vor cânta troparele sfinţilor ocrotitori la slujbe şi icoanele lor se vor pune la închinare, cinstire şi sărutare pe tetrapodul din mijlocul bisericii alături de Sfânta Cruce.Biserica noua are hramuri Sf.Prooroc Ilie Tesviteanul,Sf Ierarh Nectarie si Acoperamantul Maicii Domnului.
                  Pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. AMIN.  
Preot ,
Dorin –Rareş Tămaş